lördag 21 januari 2012

Om Krux

Krux är så mycket av allt, på något vis. Han är liksom alltid värst! Han är den roligaste hund jag har tränat. Han ger så mycket, han gillar inte bara saker - han ÄÄÄÄÄLSKAR dem.
Krux med fågel - en nöjd hund!

Han ser verkligen livet som något fantastiskt, outhärdligt spännande, och vill alltid vara i centrum av det som händer. Bakom kröken, bortom horisonten finns det säkert något, och det är säkert fantastiskt! Hans attityd till världen och livet avundas jag honom, han är allt annat än pessimist och bitter, han är härligt fri och lycklig. Det är så vansinnigt skönt att aldrig behöva vara orolig för att han kanske blir rädd för något, och att det då kommer att vara synd om honom. Vilken lättnad! Även om han skulle, till sin förvåning, upptäcka att något är obehagligt så har han kommit över det på en gång.
Krux som liten och busig vappe - vampyrtänder och galen blick

Han är den busigaste. Han är den som älskar bollen mest. Han är den som springer snabbast, som reagerar snabbast, som är starkast och tar i mest. Men han är också den som är mysigast - den enda hund matten har haft som faktiskt kan ligga HELA natten och ha sin matte som huvudkudde. Och snarka, såklart, för såklart snarkar även Krux mest. Han är hungrigast, och han är smartast, och han älskar att bada mest.
Den största passionen. Finland nästa?

Allt det här har en positiv sida, och en negativ. Han är den som går mest i koppel, eftersom han, trots att han också är lydigast, också är mest impulsiv och mest sugen på att springa, så han är ofta som en virvelvind om man släpper honom lös. Han springer än åt ena hållet, och när man ropar så kommer han på en gång i full fart - och springer sedan åt andra hållet... Han klurar ut hur man öppnar dörrar, han letar reda på godsakerna och leksakerna som matten hade gömt lika fort som han klurar ut vad matten vill att han ska göra när matten tränar.
Nytrimmad och vacker

Han är den hund som har så mycket energi att man faktiskt kan se hur det sprakar om honom ibland (eller rätt ofta). Han får så lätt förväntningar, och han vill att allt ska hända NU. Att vara stilla, gå långsamt, vänta eller försöka vara lugn gör närmast fysiskt ont, så jobbigt kan det vara. Att koncentrera sig på en och samma sak en längre tid kan OCKSÅ vara hemskt jobbigt när man är så livlig, när man märker ALLT som händer, och man reagerar så mycket på så små retningar. Han älskar att samarbeta med sin matte, och det är bara för det som han ändå kan tänka sig att göra allt det här jobbiga, som att vänta, vara stilla och ta det lugnt.

Krux i studio, notera den intelligenta (???) blicken.

Krux är inte lämplig som sällskapshund. Många av de här egenskaperna som gör honom så vansinnigt rolig när man arbetar med honom, gör honom jobbig i vardagen. Och om man då inte skulle jobba med honom, så skulle alla de fina egenskaperna vara helt bortkastade, och istället bara vara i vägen, fel och dumma.

Krux är den första hund efter Kotte som kommer vara en sådan där som det finns så många minnesvärda historier, som man vill berätta. Som när matten gick kurs, och kursledaren stolt berättade att inga hundar hoppade på henne för hon var så dominant. Hon var stolt över mycket, den där kursledaren, så matten fick hemskt svårt att hålla sig för skratt när det första Krux gör när han kommer ut på planen är att stämpla kursledaren HÅRT i bröstet - Krux uppfattade visst inte de där dominans-signalerna?? Eller som när han älskade vatten så mycket att han visst glömde bort att han brukade vara lydig, och matten fick ta båten för att åka ut och hämta honom... För horisonten var så långt bort, och kanske ville han till Finland och dit skulle vi ju inte! Eller som när mattens svärfar berömmer honom för att han inte tigger vid bordet... HA, svärfar skulle bara veta att Krux såklart är den som tigger MEST vid bordet, och därför är lärd, helt operant, att han ska vara ute i hallen, annars får han inte smaka. Eller varför inte alla de gånger han har sprungit fram till TV:n och försökt jaga fotbollen. <3



Kyuss med liten Krux som OCKSÅ vill vara med och ha bollen

Krux, jag älskar dig!

1 kommentar: