onsdag 13 mars 2013

Samhällets syn på barn med särskilda behov

Är det något jag är rädd för, så är det ADHD eller autism eller liknande. Dels för min skull och dels för Pyrets skull, men båda delarna bottnar i det största problemet: hur okunniga vuxna i samhället ser på dessa barn.

Alldeles nyss såg jag en film på facebook på ett väldigt utagerande barn, precis så som ett barn med vissa diagnoser så lätt kan göra. Läser man kommentarerna till den filmen så tycker sisådär 90% att barnet förtjänar en rejäl misshandel. "OMG I would spank him so hard" och de återstående 10% tycker istället att mamman förtjänar en rejäl misshandel, eller åtminstone att hon borde ha använt kondom och liknande. Även min bekant, som lade ut filmen, tycker att barnet är en "skitunge på uppåttjack", oklart om hen tycker att någon förtjänar en misshandel dock.

De här åsikterna måste ju vara som frätande syra i såret på en mamma och ett barn som har den här problematiken. Att barnet bara är ouppfostrat och borde få sig en hurring så löser sig alla problem, dålig, dålig mamma som inte kan uppfostra sitt barn. Det är ju skitenkelt att uppfostra alla barn, man säger bara åt dem på skarpen och är strikt så löser sig alla problem!

Javisst. "Dum" är bara eufemismen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar